Loading...
removed_user 13 Albania
Created 07 Jul. 2010
By removed_user
Kafic.net forum » Sport » Fudbal / Nogomet
removed_user 13 Albania
Tema,ex Yugoslovenske,shtampe ovih dana je,dali bi Hrvatska,Srbija i Bosna i Hercegovina mogle da se kadiduju za organizaciju Evropskog prvenstva u Futbalu (nogometu) 2020 godine ?!

Na veliko iznenadjenje....motivacija postoji ali mnogi shpekulshu o tome koliko smo zapravo ekonomski spremni organizovati ovako jedno veliko sportsko deshavanje ?!

Shta vi mislite o svemu tome...dali je ideja dobra,kako bi to sve ishlo i dali je uopshte moguce odrzati kod nas ovako neshto sa nashom 'infrastrukturom'

Moje mishljenje je da je ovo prava shansa da pokazemo koliko smo,zapravo napredovali od 1995 godine.....i da Balkan nije samo ratno i uporishte bljutavih politichara i kojekakvih ratnih zlochinaca

Vjerujem da bi mogli sve ovo da organizujemo bez ikakvih vecih problema,jedino treba pronaci prave ljude za ovaj posao (organizaciju)

Kad jedna Juznoafrichka Republika moze da bude domacin Svjetskom prvenstvu i ugosti Brazil,Holandiju,Argentinu,NJemachku,Francusku,Spaniju,Englesku,da igraju futbal na samo 2000 metara od 'Geta' i ogromnih deponija smeca...mislim da bi MI mogli napraviti mnogo vishe i bolje za nashe tri prelijepe drzave

Sani_Boy 25 United States Karma: 792
pa moglo bi ali da nebude vise sranja izmedju politicara i da se neke stvari rijese zauvjek
Japanac 30 Bosnia and Herzegovina Karma: 719
Admin
Forum guru
Mislim da imas pogresnu predstavu o Juznoj Africi. Samo jedna provincija u Juznoj Africi ima vecu ekonomiju nego citava prijeratna Jugoslavija. Balkan je po ekonomskim mogucnostima i vise od 20 godina iza Juzne Afrike. Tako da je banalno usporedjivati JAR sa nasim zemljama. Imaju duplo veci bruto domaci proizvod od BiH, Srbije i Hrvatske zajedno, a uz to su jos mnogo stabilniji politicki i ekonomski.
BiH BDP = 18 milijardi USD (jos ovdje lazemo oko ovog podatka haha)
JAR BDP = 280 milijardi USD
...i sta kaze, "ako mogu oni, mozemo i mi" hahahaha

Vjerovatno bi to bilo dobro kao reklama za nase prostore i privuklo bi turista, ali ni blizu onoliko koliko je potrebno da se otplati takva organizacija. To je ono sto malo ljudi razumije kada se radi o ovakvim manifestacijama. Obicno drzava koja organizuje prvenstvo uleti u velike dugove kako bi zadovoljila standarde. A nase drzave imaju vec i previse dugova i EP bi nas samo otjeralo u kameno doba. Za takve stvari drzava mora biti ekonomski jaka da bi pokrila tolike troskove, sto nije slucaj sa nama. Uzmite za primjer Grcku i sta se njima desilo (quick Google: http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/3649268.stm) poslije olimpijskih igara. Isto je i sa Portugalom, koji se jos od 2004 nisu oporavili i padaju u sve vece i vece dugove.

Zar je stvarno jedno prvenstvo, koje traje samo par dana, vrijedno svega toga? Da ljudi pate i otplacuju taj dug godinama poslije toga da bi se eto mjesec dana mogao gledati neki fudbal?! Volim fudbal, ali ne bas toliko da citava nacija ispasta godinama poslije tog dogadjaja.

Zato ne treba trcati pred rudu, prije nego sto se ne izvrsi racunica i razmotre posljedice.
removed_user 13 Albania
Dobra tema

2008. godine je Srbija bila odličan domaćin Eurosong Contesta ! Dokaz da možemo biti dio europskih dešavanja i dokazati da smo i mi dio Evrope !

Čitala sam nešto o tome pa evo izjave predsjednika sportskih saveza BiH, Hrvatske i Srbije

-Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić :„Zato bi bila kvalitetna i izuzetno dobra odluka UEFA da se opredeli za jedno takvo takmičenje. Što se tiče Fudbalskog saveza Srbije, mi takvu ideju podržavamo“.

-Predsjednik Nogometnog/fudbalskog saveza BiH Sulejman Čolaković : „Ako FIFA i UEFA budu htjeli prepoznati ovu našu sportsku i političku zbilju i ružnu blisku prošlost, mislim da bi mi bili najozbiljniji kandidati za domaćina prvenstva. Ima to još jednu poruku, sport veže i zbližava ljude".

-Generalni sekretar Nogometnog saveza Hrvatske Zorislav Srebrić:. „Kako su to velike organizacije, naravno da nijedan savez sam to ne može organizirati nego mora imati logističku podršku svoje vlade“, ističe Srebrić.

Ne volim copy / paste, ali eto

Nogomet je postao najveći magnet za profit! Uložili bi puno, ali bi sigurno zaradili više pogotovo kad je riječ o jednom prvenstvu ! FIFA i UEFA su puni brodovi, a ipak su one odgovorne za organizaciju !
Pitanje je samo, da li bi mi kao NAROD mogli bez ikakvih problema biti domaćini, a da pritom ne titraju iskrice među nama !
To je ipak za 10 godina. Možda nam MENTALITET napreduje, a i BPD !
Kad su Austrijanci mogli biti domaćini onako škrti i neljubazni, može svako
removed_user 13 Albania
samo puste spekulacije, nema od toga nista....
removed_user 13 Albania
Ne znam koliko je to tacno i kolika je mogućnost za to,ali znam da je to jedini nacin da Bosna i Hercegovina ucestvuje na nekom velikom natjecanju kao sto je Evropsko prvenstvo u fudbalu. Mozda zvuci malo cinički,ali je uistinu tako.
Ako ne mozemo na sportski nacin da uspijemo i ucestvujemo,onda je jedini nacin da se zaduzimo i tako ucestvujemo. Nije to nista strasno za ovaj nas mentalitet,jer kod nas je vazno da svijet vidi i cuje za nas a nebitno je kako i na koji nacin cemo to finansirati. A i zaduzivanje nam nije nepoznanica,naprotiv.

Ovo gore jeste malo smijesno i podcjenjivacki,ali ima tu mnogo istine.

A sada ozbiljno.
Kada bi se savezi i uspijeli priblizno dogovoriti,glavni kamen spoticanja bi bio gdje će se igrati finalna utakmica,Maksimir ili Marakana.
Na tome bi svi napori i dogovori padali.
A bilo bi tu i raznih drugih problemcica.

Ali da budem jasan,itekako bih volio da je to moguce sprovesti u djelo,jer mislim da nitko od toga ne bi imao stete. Svi bi profitirali,netko mannje a netko vise,shodno ulaganjima.
Limvo-da-zimvO 28 Serbia Karma: 516
Mislim da postoji jedno neresivo pitanje . U kom gradu bi se igralo finale, a da svi budu zadovoljni ?
I____I____I 23 United States Karma: 500
PIB (2009) 17.13 milliards USD <<Bosnie-Herzegovine
PIB (2009) 280,6 milliards USD<< Afrique du sud

kako ces poredit ADS sa BIH?nikak,,

i evo malo da pocastim Evropu xD

PIB Union européenne 16 447 259
PIB États-Unis 14 256 275

You have to login to be able to post comments